1. Anasayfa
  2. Otomobil Teknik Bilgileri
  3. Araçlarda Bulunan Sensörlerin Görevleri Nelerdir?

Araçlarda Bulunan Sensörlerin Görevleri Nelerdir?

Sensörler, araçlardaki bulunan sistemleri sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar.

Abone Ol google-news

Araba Hangi Durumlarda Tekleme Yapar?

Araçlarda Bulunan Sensörlerin Görevleri Nelerdir?

Araçlarda bulunan sensörlerin görevleri nelerdir? Otomobilde bulunan sensörlerin her birinin farklı görevi bulunmaktadır. Sensörler araçta güvenlik, konfor, sürüş, motor yönetimi gibi donanımların doğru çalışması için araçta meydana gelen değişimleri algılayarak sensörler ECU’ye (Elektronik Kontrol Ünitesi) gönderirler.

Bu sensörler aracın işleyişini optimize etmek, sürüş güvenliğini artırmak ve aracın bakımını kolaylaştırmak için kullanılır.

Araçlarda Bulunan Sensörlerin Görevleri Nelerdir?

Motor Krank Devir Sensörü nedir?

Krank devir sensörünün görevi, araçta motorun ön tarafında krank kasnağının hemen arkasında bulunan bir dişli üzerinde ya da motorun arka tarafında veya volan dişlisinin arka tarafında bulunabilir. Krank devir sensörü araçlara göre değişiklik gösterebilir bazı modellerde ve markalarda krank devir sensörü motorun farklı çevrelerine sabitlenebilir. Krank devir sensörü pistonların hareketlerini kayıt eder, pistonun üst ölü noktada mı ya da alt ölü noktada mı olduğunu saptar. Pistonun konumunu hesaplar. Krank mili pozisyon sensörü, krank mili konum sensörü veya motor devir sensörü gibi isimlerle anılır.

Hava Akış Sensörü (MAF) nedir?

Maf sensörü veya hava akış sensörü olarak bilinmektedir. Aynı zamanda hava akış ölçer şeklinde de ifade edilir. Bu sensör aracın belli bir noktasına yerleştirilmiş olan elektronik bir cihazdır. Özellikle hava filtresi üzerinden gaz kelebeği gövdesine giden havayı ölçmeye yarayan bir cihaz olduğunu söylemek mümkün.

Emme Havası Sıcaklık Sensörü nedir?

Emme Havası Sıcaklık Sensörü (Intake Air Temperature (IAT)) emilen havanın sıcaklığını ECU’ne ileterek enjeksiyon miktarının artırılmasını ya da azaltılmasını sağlamaktır. Bu sensör eskiden Air Charge Temperature (ACT), Vane Air Temperature (VAT), Manifold Charging Temperature (MCT), Manifold Air Temperature (MAT) ve Charge Temperature Sensor (CTS) olarak adlandırılıyordu.

Mutlak Basınç (MAP) Sensörü nedir?

İngilizcede “Manifold Absolute Pressure” kısaltması ise MAP olarak bildiğimiz, mutlak basınç sensörü, emme manifoldundaki emiş gücünü algılayan bir tür parçadır. Motora binen yükün algılanmasını sağlayan, oldukça önemli bir bileşendir. Vakum miktarını algılayan parça bu değere göre bir sinyal yayar. ECU olarak da bilinen elektronik kontrol ünitesi de mutlak basınç sensöründen geçen bu bilgileri ateşleme ve yakıt enjeksiyon sistemini ayarlamak için kullanır.

Gaz Pedalı Konum Sensörü nedir?

Gaz pedalı konum sensörünün görevi, enjektörlerin yakıt püskürtme miktarının dolayısıyla da motor torkunun belirlenebilmesi için gaz pedalının konumunu ECU’ne bildirir. Elektronik kontrol ünitesi, sinyal aracılığıyla gaz pedalının konumunu algılar.

Gaz Kelebeği Konum Sensörü nedir?

Gaz kelebeği konum (Throttle Position) sensörünün görevi, gaz kelebeğinin açılma oranını ölçümler ve bu açıyı ECU’ne aktarır.

Oksijen (Lamda) Sensörü nedir?

Oksijen (Lamda) sensörünün görevi, yanma işleminden sonra silindirlerden atılan egzoz gazları içerisindeki oksijen miktarını ölçerek ECU’ne karışımın zengin veya fakir olduğunu bildirmektir.

Araçlarda Bulunan Sensörlerin Görevleri

Motor Soğutma Suyu Sıcaklık (ECT) Sensörü nedir?

Motor soğutma suyu sıcaklık (ECT) sensörünün görevi, motorun dahili sıcaklığını izleyen sensör. Motor bloğu içindeki soğutma sıvısının sıcaklığını ölçmek için kullanılır.

Yağ Müşürü – Motor Yağ Basınç Sensörü nedir?

Motordaki yağın kalite ve basıncında meydana gelen değişiklikleri tespit eder ve aracın beynine bir uyarı gönderir. Bu daha sonra gösterge panelinizdeki yağ basıncı göstergesine bir sinyal gönderir.

Motor Yağ Seviye Sensörü nedir?

Yağ seviye sensörü motor statik ve dinamik durumdayken yağın seviyesini izler. Sensör, yağ karterinin tabanına dikey pozisyonda monte edilir. Yağın içine oturur ve motor hem durağan hem de hareket halindeyken yağ seviyesini sürekli izleyebilir.

Yakıt Sıcaklık Sensörü nedir?

Yakıt sıcaklık sensörünün görevi, yakıt sıcaklığını anlık olarak algılayarak elektronik kontrol ünitesine bildirir.

Egzoz Geri Gazı Basınç Sensörü nedir?

Egzoz geri basınç sensörünün görevi, partikül filtresi bileşeninden önceki ve sonraki egzoz gazı basıncını saptayarak basınç farkını belirlemektir.

Egzoz Gazı Sıcaklık Sensörü nedir?

Egzoz gazı sıcaklık sensörünün görevi, adından da anlaşılacağı gibi egzoz gazının sıcaklığını ölçer. Bu bilgiler daha sonra uygun işlemin yapıldığı elektronik kontrol ünitesine iletilir.

Kick Down Sensörü nedir?

Kick-down sensörünün görevi, ani hızlanmalarda ECU’ya sinyal göndererek güç zenginleştirilmesi sağlar.

Turbo Basınç Sensörü nedir?

Turbo basınç sensörünün görevi, turbo beslemesinin emme manifolduna gönderdiği basınçlı havanın basıncını ölçerek elektronik kontrol ünitesine göndermektir.

Yakıt Kesici Darbe Sensörü nedir?

Yakıt kesici darbe sensörünün görevi, kaza veya çarpışma gibi durumlarda meydana gelen darbeyi algılayarak, yakıt pompasına giden elektriği keser. Böylece herhangi bir kaza veya çarpışmada yakıt pompasının çalışmasını engelleyerek, yangın çıkma tehlikesini azaltmış olur.

Eksantrik – Kam Mili Konum Sensörü – Hall Sensörü nedir?

Eksantrik Mili Konum sensörünün görevi, krank milinin konumuna kıyasla eksantrik milinin konumunu belirlemektir. Bu veriler, yakıt enjektörleri ve ateşleme sistemi zamanlamasını ayarlaması için elektronik kontrol ünitesine iletilir.

Vuruntu Sensörü (Knock Sensor) nedir?

Vuruntu sensörünün görevi, adından da anlaşılacağı gibi motora zarar verecek vuruntu ve titreşimleri tespit eder.

Hız Sensörü nedir?

Hız sensörünün görevi, otomobillerin mevcut hızını devamlı olarak ölçen bir sistemdir. Bu sistem, okuduğu tüm değerleri elektronik kontrol ünitesine iletir.

ABS Tekerlek Hız Sensörü nedir?

Her bir tekerlekte bulunan ve tekerleğin dönüş hızını ABS ECU’süne ileten sensörlere, abs tekerlek hız sensörleri denir. Bu sensörlerin sinyallerine göre tekerlek hızı, araç hızı, aracın yaptığı kilometre bilgisi hesaplanır. ABS tekerlek hız sensörü, her bir tekerlekte ayrı ayrı, ucu poyranın arka kısmında bulunan sensör sinyal dişlisine bakacak şekilde bulunur.

Fren Müşürü nedir?

Fren sensörü, fren şalteri veya fren lambası anahtarı olarak da adlandırılan fren müşürü, fren pedalı mekanizmasına bağlı küçük bir bileşendir. Temel olarak iki ana işlevi yerine getirir. Birincisi, fren pedalına bastığınızda arka fren lambalarını yakmak, ikincisi ise ECU’ne bir sinyal göndererek frenleme yapıldığı konusunda sinyali göndermek.

Debriyaj Sensörü (Müşürü) nedir?

Debriyaj sensörü (müşürü), debriyaj pedalına basıldığını algılayarak elektronik kontrol ünitesine gönderir. Debriyaj pedal düzeneğinde bulunur, debriyaja basıldığı bilgisini ECU’ne iletir.

Araçlarda Bulunan Sensörlerin Görevleri

Mazot Filtresi Su Sensörü nedir?

Mazotun içindeki su, filtreden geçerken ayrışır ve filtrenin alt kısmında birikir. Mevcut suyu boşaltmak için bir su boşaltma musluğu vardır, belirli aralıklarla musluk açılarak su boşaltılmalıdır. Bazı mazot filtrelerinde su seviye sensörü vardır, su seviyesi arttığında gösterge panelinde bir ikaz lambası yanar. Mazot filtresi su seviye sensörü, filtrenin alt kısmında biriken suyun seviyesi, belirli bir seviyeyi aştığında, temas uçlarındaki devreyi kapatır ve su seviyesi yüksek sinyalini ECU’ne gönderir. Gösterge panelinde mazot filtresi su ikaz lambası yanar. Bu durumda suyun musluk açılarak boşaltılması gerekir. Bazı filtrelerde suyu boşaltmak için elektronik bir valf bulunur, su biriktiğinde, mevcut su otomatik olarak boşaltılır.

Yakıt Basınç Sensörü (Rail Basınç Sensörü) nedir?

Rail yakıt basınç sensörünün görevi, common rail sisteminde, yüksek basınç pompasının bastığı yakıtın basıncı ölçerek ECU’ne bildirir. Common rail sisteminde yakıt basıncının ayarlanması bu sensörün sinyaliyle belirlenir.

Yakıt Sıcaklık Sensörü nedir?

Yakıt sıcaklık sensörünün görevi, yakıt sıcaklığını anlık olarak algılayarak elektronik kontrol ünitesine (ECU) bildirir. Elektronik kontrol ünitesi, bu bilgiyle birlikte bir çok sensörden gelen verileri de esas alarak, enjektörlerin püskürtme sürelerini değiştirir.

EGR Valfi Konum Sensörü nedir?

EGR; Exhaust Gas Recirculation, yani Egzoz Gazı Devridaimi kelimelerinin kısaltılmış halidir. EGR sisteminin daha hassas yönetilebilmesi amacıyla, EGR valfi kumandası üzerine bir EGR valfi konum sensörü konulmuştur.

Silindir Kapağı Sıcaklık (CHT) Sensörü nedir?

İngilizcede “Cylinder Head Temperature” kısaltması ise CHT olarak bildiğimiz, silindir kapağı sıcaklık (CHT) sensörü, motorun silindir kapağında, motorun arka tarafında bulunur. Bazı motorlarda “soğutma suyu sıcaklık sensörü”nün yerine, silindir kapağı sıcaklık sensörü kullanılır. Silindir kapağı sıcaklık sensörü, soğutma suyundan çok, silindir kapağının sıcaklığını ölçer.

NOx Sensörü nedir?

Nox sensörü lamda sensörü olarak da bilinir. SCR sisteminde egzoz gazının seviyesini belirlemek için kullanılır. Sistem Adblue sistemleri ile birleşik olarak çalışmaktadır. İki adet Nox sensörü bulunur. Bunlardan biri Scr katalizörüne giren gaz ve adblue sıvısını kontrol etmektedir. Diğer sensör ise Scr katalizöründen çıkan değerleri kontrol emek için kullanılmaktadır. Bunlardan birinin bozulması durumunda adblue sisteminin arıza göstergesi bildirebilir.

Kick Down Sensörü Nedir, Nasıl Çalışır ve Arızaları Nelerdir?

FacebookInstagramTwitter ve YouTube hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir