1. Anasayfa
  2. Otomobil Teknik Bilgileri
  3. Çekme Belgesi Nedir, Neden Alınır? Çekme Belgeli Aracı Trafiğe Çıkarmak İçin Yapılması Gerekenler

Çekme Belgesi Nedir, Neden Alınır? Çekme Belgeli Aracı Trafiğe Çıkarmak İçin Yapılması Gerekenler

Çekme belgesi araç sahibinin ilgili kurumlara başvurması sonucu alınıyor. Peki çekme belgesi neden alınıyor?

Abone Ol google-news

Araba Hangi Durumlarda Tekleme Yapar?

Çekme Belgesi Nedir, Neden Alınır? Çekme Belgeli Aracı Trafiğe Çıkarmak İçin Yapılması Gerekenler

Özellikle ikinci el otomobil piyasasında karşılaşılan hususlar arasında yer alıyor. Birçok alıcının aklında aracın kazalı olduğu ifadesini ortaya çıkaran çekme belgeli, bazen kazalı olmayan araçlarda da karşılaşılabiliyor. Peki, ikinci el piyasasını takip eden vatandaşların sık sık karşılaştığı çekme belgesi nedir? Çekme belgeli araç neyi ifade ediyor?

Çekme Belgesi Nedir, Neden Alınır?

Çekme belgeli araç kavramı, otomobil alım satımlarında sıkça karşılaşılan konular arasında yer alıyor. Çekme belgesi dolayısıyla aracın rayiç bedelinin altında satılması, özellikle alıcıların aklında soru işaretleri oluşturuyor. Genellikle kullanılmayan, hurdaya ayrılan, kaza yapan araçları vergi ve diğer sorumluluklardan kurtarmak için uygulanan çekme belgesi, araca ait kayıtlı bütün dönem borçlarının (bandrol, trafik cezası, vs.) ödenmesiyle birlikte, plakaların trafiğe teslim edilmesini ifade etmektedir. Araç istendiği süre boyunca çekme belgeli kalabilir ki bu dönemlerde araca hiçbir şekilde MTV (bandrol) işlenmez. Çekme belgeli araçların satışları plakalı araçlar ile aynıdır. 

Türkiye’nin Dizel Tofaş Şahin Üretme Macerası Nasıl Başladı?

Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmak için yapılması gerekenler

Satın aldığınız çekme belgeli araca muayeneden önce ilk olarak geçici trafik sigortası yaptırılır. Muayeneye engel sorunlar varsa tamir ettirerek trafik için güvenli hale getirmeniz gerekiyor. Henüz trafiğe çıkış izni olmadığı için aracı muayene istasyonuna çekici yardımıyla götürebilirsiniz. TÜVTÜRK’e gidip gerekli araç muayenesi yaptırılır. Araç buradaki plaka kontrolünden muaftır. Araç Tespit Raporu ile notere giderek ruhsat yerine geçen geçici araç tescil belgesini çıkarmanız gerekiyor. Noterden Plaka Basım Talep Belgesi’ni teslim aldıktan sonra Şoförler Odası’na giderek araç için plaka çıkarmalısınız. Son olarak aracın trafiğe çıkarıldığını bildirmek ve motorlu taşıtlar vergisini ödemek için vergi dairesine gitmelisiniz.

Çekme belgesi nereden alınır?

Çekme Belgesi Nedir, Neden Alınır?

Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliklerinden alınan çekme belgesi için gereken belgeler şunlardır: 2 adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu, dilekçe, vergi borcu olmadığını gösteren belge, aracın ruhsatı ve araç sahibinin kimlik kartı.

Çekme belgesi neden alınır?

Bazen ikinci el araç satışlarında çekme belgeli gibi uyarılar görürüz. Bu gibi durumlarda araçta herhangi bir borcun rehin olma durumunun veya haczin olmadığı anlamına gelmektedir. Bu aracı satın alabilirsiniz. Fakat çekme belgesi bulunan aracında trafiğe çıkamayacağını da bilmeniz gerekiyor.

Çekme belgesi iki sebepten ötürü alınmaktadır. Bunlardan birincisi araçlarını aktif olarak kullanmayan kişiler, araçları için her yıl gelecek olan Motorlu Taşıtlar Vergisinden muaf olurlar ve böylece kullanmadıkları araçları için vergi ya da para ödemek zorunda kalmazlar. Diğer bir nedeni de sigortaların kullandığı neden olarak karşımıza çıkacaktır. Bazen sigortalar kaza yapan araçları kolay bir şekilde satmak için çekme belgesi çıkarırlar ve böylece kaza yapsa bile bazı araçlar herhangi bir yere borçlarının olmadığının kanıtlanması için önemli rol oynar ve araçlarını kolayca satarlar. 

Yurt Dışından Araba Getirmek? Araba Alma Şartları Neler?

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir