Site icon Otomobilir – Güncel Otomobil Haberleri

Trafikte Gördüğümüz Farklı Renklere Sahip Plakaların Anlamları

Trafikte Gördüğümüz Farklı Renklere Sahip Plakaların Anlamları

Trafikte çeşitli plaka renkleri bulunmaktadır. Karayolları Trafik Kanunu’na göre ön ve arka tamponda bulundurulması zorunludur. Plakaların amacı aracın bilgilerine ve aracın sahibi olan kişinin bilgilerine ulaşmayı amaçlamaktadır. Ülkemizde birçok plaka çeşidi vardır ve farklı renklere göre sınıflandırılmıştır. Trafikte karşılaşabileceğiniz plaka çeşitlerini yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Plaka Çeşitleri Nelerdir?

Türkiye’de kullanılan plaka çeşitleri kullanım alanlarına ve renklerine göre farklı kategorilere ayrılmakta. Diplomatik temsilciler, kamu görevlileri, üst düzey devlet yetkilileri ve Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere yetkili kişi ve kurumların farklı renk ve özelliklere sahip plakaları bulunuyor.

Resmi Araç Plakası

Resmi hizmete tahsis edilmiş ambulans ve itfaiye gibi araçlarda siyah plakaları sık sık görmek mümkün. Siyah zemin üzerine beyaz karakterlerin yazılı olduğu bu tip plakalar bakanlıklar, belediyeler ve bu kurumların müdürlüklerine ait kamu taşıtlarında kullanılıyor. Meslek odası, birlikleri ve federasyonları gibi kamu kurumu niteliği taşıyan kuruluşlara ait araçlarda da siyah plaka yer alabiliyor.

Askeri Araç Plakaları

Türk Silahlı Kuvvetleri demirbaşına kayıtlı araçların plaka numaraları bu sistemden farklıdır ve tamamen rakamlardan oluşur.

Yeşil Plakalar

Yeşil plaka yabancı ülkelerin Türkiye’de faaliyet gösteren diplomatik temsilcilikleri tarafından kullanılıyor. Konsolosluk ve büyükelçilik görevlileri tarafından kullanılan yeşil plakalı araçları İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Trabzon başta olmak üzere diplomatik kurumların yer aldığı 11 şehirde görmek mümkün. Yeşil zemin üzerinde beyaz sayı ve harflerin bulunduğu diplomatik plakalarda 4 çeşit orta karakter kullanılıyor.

Yeşil plakalardaki orta karakterler şu anlamlara geliyor:

CC harfleri konsolos makam aracında,
CG harfleri diplomatik muafiyete sahip konsolosluk görevlilerinin araçlarında,
CD harfleri büyükelçi makam aracında,
CM harfleri ise diplomatik muafiyete sahip büyükelçilik görevlilerinin araçlarında kullanılıyor.

100-150 Bin TL Arası Alınabilecek İkinci El Arabalar

Sarı Plakalar

Sarı plaka henüz tescil işlemi gerçekleşmemiş araçların trafiğe çıkabilmeleri için kullanılan geçici plakaları temsil ediyor. Karakterlerin sarı zemin üzerine siyah harflerle yazılı olduğu bu plakalarda sol üst köşesinden sağ alt köşesine uzanan beyaz renkli bir şerit bulunuyor. Geçici plakalar 1 hafta, 30 gün veya 1 yıl süreyle verilebiliyor. Sarı plaka üreticilerin prototip ve yol testi yaptığı durumlarda, ithalatçı galeriler geçici olarak trafiğe araç çıkardığında ve satışı yapılacak taşıtların gümrükte muhafaza edilmesi durumunda veriliyor.

Sarı Kırmızı Plakalar

Protokol plakası olarak da adlandırılan kırmızı plakalar üst düzey devlet görevlileri tarafından kullanılıyor. Kırmızı zemin üzerinde sarı renkli karakterlerin bulunduğu bu plakalar cumhurbaşkanı, TBMM başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, vali ve bakanların makam araçlarında yer alıyor. Kırmızı plakaların üzerinde yalnızca sayılar bulunuyor. Örneğin, TBMM Başkanı’nın makam aracı plakası 0001 rakamlarından oluşuyor.

Kırmızı Beyaz Plakalar

Kırmızı beyaz plaka rektör, emniyet müdürü ve kaymakam gibi kamu görevlilerinin makam araçlarında kullanılıyor. Beyaz zemin üzerine kırmızı plaka üzerinde il koduyla birlikte harf ve rakamlar yer alıyor.

Mavi Plakalar

Mavi zemin üzerine beyaz karakterlerin yer aldığı plakalar Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ve Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı araçları tarafından kullanılıyor.

Özel Plakalar

Üzerinde şahıs veya şirket ismi yazan bir plaka gördüğünüzde şaşırıyor olabilirsiniz ancak gerekli şartları yerine getirenler bu tip plakalara kolaylıkla sahip olabiliyor. Daha önce alınmamış bir plaka için ilçe emniyet müdürlüğüne başvuru yaptıktan sonra özel plaka vergisini ödeyen herkes bu özellikten faydalanabiliyor.

ÖTV Muafiyeti Nedir? ÖTV Muafiyetli Araç Alma Şartları Nelerdir?

Exit mobile version