1. Anasayfa
  2. Otomobil Teknik Bilgileri
  3. Ehliyet Yenileme İşlemlerinde Gerekli Belgeler?

Ehliyet Yenileme İşlemlerinde Gerekli Belgeler?

Ehliyet veya sürücü belgesi yetkili kurumlar tarafından verilmektedir. Karayolunda seyreden motorlu ya da motorsuz araçların bireyler tarafından idare edebilmesine olanak tanıyan ve kimlik işlevi gören resmi belgedir.

Abone Ol google-news

Araba Hangi Durumlarda Tekleme Yapar?

Ehliyet Yenileme İşlemlerinde Gerekli Belgeler?

Ehliyet veya sürücü belgesi yetkili kurumlar tarafından verilmektedir. Karayolunda seyreden motorlu ya da motorsuz araçların bireyler tarafından idare edebilmesine olanak tanıyan ve kimlik işlevi gören resmi belgedir. Dünyada ilk sürücü belgesi (ehliyet) sahibi olarak bilinen kişi otomobillerin mucidi Karl Benz’dir. Karl Benz icat ettiği Motorwagen’in çıkarttığı gürültü ve rahatsızlıklar nedeniyle Mannheim vatandaşları Karl Benz’den şikayetçi olmuşlardır. Karl Benz, şikayet üzerine yetkili kurumlardan otomobil kullanabilmesine olanak tanıyan izin belgesi (ehliyet) almıştır. Sürücü belgesi 29 Eylül 1903 tarihinde zorunlu hale getirilen ilk ülke Prusya olmuştur. 

Yenileme İşlemi İçin Gerekli Belgeler?

2022 Ehliyet Yenileme İşlemlerinde Gerekli Belgeler

  • Kimlik Belgesi
  • Sürücü Sağlık Raporu
  • Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubunu beliren belge
  • Adli Sicil Belgesi (E-devlet üzerinden temin edilebilir.)

İkinci El Araba Alırken Kilometre Önemli mi?

M Sınıfı Sürücü Belgesi

Motorlu bisiklet (Moped) 2-3-4 tekerlekli olabilir. M sınıfı sürücü belgesine sahip sürücüler M sınıfına giren araçları kullanabilir.

M Sürücü Belgesi Yaş sınırı 16

A1 Sınıfı Sürücü Belgesi

Silindir hacmi 125 cc’ye kadar olan, 2 tekerlekli motosikletler için güç olarak 11 kilovat sınırı aşmayan. 3 tekerlekli motosikletler için güç olarak 15 kilovat sınırını aşmayan. A1 sürücü belgesine sahip sürücüler M sınıfına giren araçları da kullanabilir.

A1 Sürücü Belgesi Yaş sınırı 16

A2 Sınıfı Sürücü Belgesi

2 Tekerlekli motosikletler için güç sınırı 35 kw (kilovat)’tır. Kw/kg oranı 0,2 değerini geçmeyecek şekilde sepetli veya sepetsiz olabilir. 3 Tekerlekli motosikletler için güç sınırı 15 kw (kilovat)’tır. A2 sürücü belgesine sahip sürücüler M ve A1 sınıfına giren araçları da kullanabilir.

A2 Sürücü Belgesi Yaş sınırı 18

A Sınıfı Sürücü Belgesi

Sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 35 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. 2 Yıl A2 sürücü belgesi deneyimi veya 24 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. A sürücü belgesine sahip sürücüler M, A1 ve A2 sınıfına giren araçları da kullanabilir.

A Sürücü Belgesi Yaş Sınırı 20

Araba Kiralama Nasıl Yapılır?

B1 Sınıfı Sürücü Belgesi

Motor gücü 15 kilovatı geçmeyen ve 400 kg’dan fazla ağırlığa sahip olmayan dört tekerlekli motosiklet kullanacaklara verilir. Yük taşımacılığında kullanılanlar ise 550 kg’ı aşmayan dört tekerlekli motosikletleri kapsar. Kg hesabına elektrikle çalışanlarda batarya dahil edilmez. B1 sürücü belgesine sahip sürücüler M sınıfına giren araçları da kullanabilir.

B1 Sürücü Belgesi Yaş Sınırı 16

B Sınıfı Sürücü Belgesi

Otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. 2016 Yılı itibariyle B sınıfı sürücü belgesi başvurusu yapanlar artık minibüs kullanamayacak. Minibüs kullanabilmeleri için önce B sınıfı sürücü belgesi alıp sonra D1 sınıfı için başvuru da bulunmaları gerekecek. Bu sürücü belgesi ile Azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan araçları kullanılabilir. B sürücü belgesine sahip sürücüler M, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabilir.

B Sürücü Belgesi Yaş Sınırı 18

BE Sınıfı Sürücü Belgesi

B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığının 3.500 kg’ı geçmeyen römork ya da yarı römork içeren araçlar. BE sınıfı sürücü belgesi alabilmek için en az B sürücü belgesi olması gerekmektedir. BE sürücü belgesine sahip sürücüler M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabilir.

BE Sürücü Belgesi Yaş Sınırı 18

C1 Sınıfı Sürücü Belgesi

Azami yüklü ağırlığı 3.500 kg üzeri ve 7.500 kg’ı geçmeyen kamyon ve çekici kullanıcılarının alacağı belgedir. C1 sürücü belgesine sahip sürücüler M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabilir. En az B sınıfı sürücü belgesi gerekmektedir.

C1 Sürücü Belgesi Yaş Sınırı 18

Otomatik Vites mi Manuel Vites mi?

C1E Sınıfı Sürücü Belgesi

Azami yüklü ağırlığı 3.500 kg üzeri ve 7.500 kg’ı geçmeyen kamyon ve çekicilerin 750 kg’ı geçen römorklu veya yarı römorktan oluşan katar ağırlığı 12.000 kg’ı geçmeyen araç kullanacakların alacağı belgedir. C1E sürücü belgesine sahip sürücüler M, B, B1, BE, C1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabilir. C1 sınıfı sürücü belgesi gerekmektedir.

C1E Sürücü Belgesi Yaş Sınırı 18

C Sınıfı Sürücü Belgesi

Kamyon ve çekici kullanacakların alacağı belgedir. C sürücü belgesine sahip sürücüler M, B, B1, C1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabilir. En az B sınıfı sürücü belgesi gerekmektedir.

C Sürücü Belgesi Yaş Sınırı 21

CE Sınıfı Sürücü Belgesi

Römorklu kamyon ve çekici kullanacakların alacağı belgedir. Azami yüklü ağırlığı 750 kg’ı geçenler. CE sürücü belgesine sahip sürücüler M, B, B1, BE, C, C1, C1E ve F sınıfına giren araçları da kullanabilir. C sınıfı sürücü belgesi gerekmektedir.

CE Sürücü Belgesi Yaş Sınırı 21

D1 Sınıfı Sürücü Belgesi

Minibüs kullanacakların alması gereken belgedir. D1 sürücü belgesine sahip sürücüler M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabilir. En az B sınıfı sürücü belgesi olması gerekmektedir.

D1 Sürücü Belgesi Yaş Sınırı 21

Arabalarda En Sık Yanan Arıza Lambaları

D1E Sınıfı Sürücü Belgesi

Römorklu (750 kg’ı geçen römork) minibüs kullanacakların alacağı belgedir. D1 sınıfı sürücü belgesinin olması gerekmektedir. D1E sürücü belgesine sahip sürücüler M, B, B1, BE, D1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabilir.

D1E Sürücü Belgesi Yaş Sınırı 21

D Sınıfı Sürücü Belgesi

Minibüs ve otobüs kullanacakların alması gereken belgedir. En az B sınıfı sürücü belgesinin olması gerekiyor. D sürücü belgesine sahip sürücüler M, B, B1, BE, D1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabilir.

D Sürücü Belgesi Yaş Sınırı 24

DE Sınıfı Sürücü Belgesi

Römorklu (750 kg’ı geçen römork) otobüs ve minibüs kullanacaklara verilen belgedir. DE sürücü belgesine sahip sürücüler M, B, B1, BE, D, D1, D1E ve F sınıfına giren araçları da kullanabilir. D sınıfı sürücü belgesi olması gerekiyor.

DE Sürücü Belgesi Yaş Sınırı 24

F Sınıfı Sürücü Belgesi

Traktör kullanacakların alması gereken belgedir. F sürücü belgesine sahip sürücüler M sınıfına giren araçları da kullanabilir.

F Sürücü Belgesi Yaş Sınırı 18

G Sınıfı Sürücü Belgesi

İş makinesi kullanacak kişilerin alması gereken belgedir. G sürücü belgesine sahip sürücüler M sınıfına giren araçları da kullanabilir.

G Sürücü Belgesi Yaş Sınırı 18

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir