Site icon Otomobilir – Güncel Otomobil Haberleri

Mercedes’in 1998’de Tanıttığı Direksiyonsuz Konsept Otomobili

Mercedes’in 1998’de Tanıttığı Direksiyonsuz Konsept Otomobili

Mercedes, “Drive By Wire” olarak adlandırılan konsept model. Bu araçta, geleneksel direksiyon sistemleri yerine, elektronik kontrollü bir direksiyon kullanılıyor. Bu sayede, araçtaki direksiyon hareketleri doğrudan bir bilgisayara aktarılıyor ve sürücü de bu bilgisayara göre aracın yönünü kontrol edebiliyor.

Yıl 1998; Mercedes R129 SL “Drive By Wire” konsept modelinde aracın tüm sürüş kontrolü elektronik olarak kumanda edilebiliyordu. Araçta gaz ve fren pedalları olmadığı gibi direksiyon da bulunmuyordu. Tüm sürüş komutları sürücünün her iki yanında bulunan joystickler vasıtasıyla gerçekleşiyordu. Sağ joystick aracın sağa veya sola dönmesini, sol joystick ise gaz ve fren görevi yaparak ileri veya geri hareket etmesini sağlıyordu. Konsept modelin esas amacı ise mekanik sistemlerin azaltılarak aracın içinde yer açılabilmesini sağlamaktı.

İki kişilik olan bu spor otomobilde orta konsolda ve kapı panelinde sürücünün her iki tarafında bulunan bu kollar ile, bir dönüşü göstermenin yanı sıra yönlendirmek, hızlandırmak ve fren yapmak da mümkündü. Sürücü bu kollar ile aynı zamanda korna dahil tüm fonksiyonları tek bir kolu kullanarak veya her ikisini de aynı anda kullanabiliyor.

İlk bakışta, yan kollar bir oyun konsolu ya da bilgisayar için bir joystick’i hatırlatmış olsa da, araştırma arabasına monte edilen yan kollar elektronik bir oyuncak değil, yüksek hassasiyetli bir cihazdı. Araç, kavrama sağa veya sola doğru eğilerek yönlendirme görevi görürken, öne doğru bastırılması veya geri çekilmesi araç hızlanmasını veya yavaşlamasını sağlıyor. Göstergeler ve korna, kollar üstünde yer alan düğmeler vasıta ile kontrol ediliyor.

Mercedes Araçlarında Kullanılan Kodların Anlamı

Sürücü, daha fazla hareket alanına ve gösterge tablosunun daha iyi görebilmesini sağlamaktaydı. Yan kolların olması sürücünün geleneksel olarak yapılan araçların oturma düzeninden daha konforlu bir oturma pozisyonu sağlıyordu. Kaza durumunda, özellikle kafa kafaya çarpışma durumunda, modifiye edilmiş iç düzen pasif güvenlik açısından da faydalı, çünkü ne pedallar ne de direksiyon simidi aracın içine giremez ve yaralanmalara neden olamaz.

Exit mobile version