1. Anasayfa
  2. Otomobil Teknik Bilgileri
  3. Özel Plaka Nasıl Alınır? Şartları ve Fiyatları

Özel Plaka Nasıl Alınır? Şartları ve Fiyatları

Öncelikle almak istediğiniz özel plakanın boşta olup olmadığını sorgulatmanız gerekir

Abone Ol google-news

Araba Hangi Durumlarda Tekleme Yapar?

Özel Plaka Nasıl Alınır? Şartları ve Fiyatları

Plaka tüm dünyada, motorlu kara taşıtlarına verilen numara ve harflerdir. Araba alırken aracı özelleştirmek isteyen kişiler genelde özel plaka kullanmayı tercih ederler. Özel plakayı alabilmek için bir takım şartları yerine getirmeniz gerekir.

Sıfır Araç İçin Özel Plaka Almak

Sıfır aldığınız araç için özel plakayı alabilmeniz için bazı işlemler bulunuyor. Satış işlemlerini noterde yapmadan önce almak istediğiniz plakanın boşta olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Plakayı kontrol etmek için emniyet müdürlüğü internet sitesi aktif ise bulunduğunuz ildeki emniyet müdürlüğü internet sitesinden kontrol edebilirsiniz, veya emniyet müdürlüğüne gitmelisiniz. Sorgulamasını yaptığınız plaka boşta ise rezerve edebilirsiniz.

Plaka için görevli memurun belirlediği bağış miktarını ödemeniz gerekir. Ödeme yaptıktan sonra makbuzla notere gidin ve araç satışı işlemleri başlamadan önce yetkili kişiye plakanın değişeceğini belirtin. Noter işlemlerini bitirdikten sonra aldığınız belgeyle Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasına giderek plakayı burada bastırabilirsiniz.

İkinci El Araç İçin Özel Plaka Almak

İkinci el araç için özel plakayı alabilmeniz için yapmanız gerekenlerden ilk olarak plakayı sorgulatın, rezerve edin ve bağışınızı yapın. Notere gitmeden önce araç plakalarını sökün, notere gidince plaka değişikliği yapacağınızı belirtin ve notere eski plakaları teslim edin. Noterden alacağınız belge ile Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasına giderek plakanızı bastırın.

Yurt Dışından Araba Getirmek? Araba Alma Şartları Neler?

Özel Plaka Alma Şartları Nelerdir?

Özel plaka satın almak için bazı şartları yerine getirmeniz gerekir.

  • İlk olarak almak istediğiniz özel plakanın il kodunun ile ikamet ettiğiniz şehirle aynı olması gerekir. Aksi durumlarda plakayı alamazsınız. Örneğin 06 OTO 123 gibi bir plaka almak istediğinizde, eğer ikametgah adresiniz Ankara değilse bu plakayı alamazsınız. İstediğiniz plaka oturduğunuz şehirle aynı ise emniyet müdürlüğüne giderek plakanın boşta olup olmadığını sorgulatabilirsiniz.
  • Şirketler için ikametgahın aynı ilde olma şartı bulunmuyor. Şirketler özel plakalar için yılda 5 bin ile 15 bin arasında değişen vergiler öderler.
  • Plaka başvurusu sırasında bir miktar bağış yapmanız gerekir. Bağış miktarı için sabit bir ücret yoktur. Alacağınız plakanın talebine göre bağış tutarı değişiklik gösterir. Örneğin isim kısaltması olan bir plakayla takım kısaltması olan plakanın fiyatı değişiklik gösterir. Plakaya talep ne kadar yüksekse, ödemeniz gereken miktarda o kadar fazla olacaktır. Eğer ki talep düşükse, ödemeniz gereken miktarda o kadar düşük olacaktır.

Özel Plaka Almak İçin Gereken Belgeler Neler?

  • Şahıs için kimlik belgesi.
  • Şirket için imza sirküleri ve son 6 aylık faaliyet belgesi.

Plaka Fiyatları

Özel plakaların fiyatları alacağınız plakanın tercih edilip edilmemesine göre değişiyor. Kimi plakalar 300 TL iken kimileri 50 bin TL olabiliyor. Fiyatlardaki bu değişkenlik arz talep olayından kaynaklanıyor.

ÖTV Muafiyetli Araç Satın Alma Şartları Nelerdir?

FacebookInstagramTwitter ve YouTube hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir