1. Anasayfa
  2. Tesla
  3. Tesla’dan 100 Sene Boyunca Kullanılabilecek Yeni Batarya Tasarımı

Tesla’dan 100 Sene Boyunca Kullanılabilecek Yeni Batarya Tasarımı

Tesla’daki araştırmacılar, değiştirilmeden önce 100 yıla kadar dayanabilecek yeni bir elektrikli araç bataryası tasarımını kamuoyuyla paylaştı.

Abone Ol google-news

Tesla, Kızıldeniz Krizi Nedeniyle Üretimi Durdurdu!

Tesla’dan 100 Sene Boyunca Kullanılabilecek Yeni Batarya Tasarımı

2016’da kurulan Tesla Gelişmiş Batarya Araştırma departmanı, halihazırda elektrikli araçlarda kullanılan bataryalara kıyasla çok daha fazla ömür sunan nikel bazlı bir batarya üretmek için Kanada’daki Dalhousie Üniversitesi’yle işbirliği yaptı.

Tesla'dan 100 Sene Boyunca Kullanılabilecek Yeni Batarya Tasarımı

Tesla şu anda lityum demir fosfat (LFP) adı verilen, yüksek enerji yoğunluğu sağlayarak şarjlar arasında daha uzun aralık sunan bir tür lityum iyon batarya üretiyor ve kullanıyor. Araştırmacılar tarafından açıklanan nikel bazlı alternatif, teorik olarak bu tür bataryaların enerji yoğunluğu ve dayanıklılık sınırlamalarının üstesinden gelebilirken, büyük ölçüde geliştirilmiş bir yaşam döngüsü sunuyor.

Araştırmayı detaylandıran “Uzun Ömürlü Düşük Voltajlı Lityum-İyon Pillerde LiFePO4’a Üstün bir Alternatif olarak Li[Ni0.5Mn0.3Co0.2]O2” başlıklı makale The Journal of the Electrochemical Society adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Çok uzun ömürlü bir batarya üretme amacı, nihayetinde üretim maliyetlerini düşürüp elektrikli araç endüstrisinin ayak izini önemli ölçüde azaltabilir. Mevcut Tesla modellerindeki bataryaların ömrünün, şarj kapasitesi yüzde 20’den fazla düşmeye başlamadan önce yaklaşık 320 bin kilometre veya 20 yıldan fazla olacağı tahmin ediliyor.

Arabalardan daha uzun ömürlü bataryalar üretmek, bataryaların yeni modellerde, hatta belki birkaç farklı modelde kullanılmasını sağlayabilir.

Makalede, “Yüksek sıcaklıkta mükemmel kullanım ömrü, geleneksel LiPF6 elektrolitleri tarafından sağlananların çok ötesinde, lityum bis(flurosulonil) mid (LiFSl) tuzu içeren elektrolitlerle kanıtlanmıştır. NMC hücreleri, özellikle 3.8V’a şarjlı ve uyumlu olanlar, LFP hücrelerine kıyasla daha iyi koulombik verimlilik, daha az kapasite solması ve daha yüksek enerji yoğunluğu gösteriyor ve 25 santigrat derecede bir yüzyıla yaklaşan ömür randımanı vereceği düşünülüyor” ifadeleri yer alıyor.

Tesla’nın CEO’su Elon Musk’ın Eylül 2020’de şirketin Batarya Günü etkinliğinde “milyon kilometrelik batarya” duyurması bekleniyordu fakat bunun yerine gelecek 10 yıl içinde kobalttan nikele geçme planı açıklanmıştı. Bu, sürdürülebilirliği artırıp kobaltın etik kaynak kullanımıyla ilgili soruları azaltırken, ayrıca Tesla araştırmacılarının şu anda izlediği batarya geliştirme rotasına dair bir fikir de sunmuştu.

Kaynak: independent

Buradan “Dünyanın En Çok Kilometre Yapmış Otomobili” inceleyebilirsiniz.

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir