1. Anasayfa
  2. Otomobil Teknik Bilgileri
  3. Diesel Runaway (Ambeleye Kalkmak) Nedir, Ne Yapılmalı?

Diesel Runaway (Ambeleye Kalkmak) Nedir, Ne Yapılmalı?

Halk dilinde ambeleye kalkmak olarak bilinen aslında ismi diesel Runaway olan bu terimin anlamı motorun devirlenerek kendini yok etmesidir.

Abone Ol google-news

Araba Hangi Durumlarda Tekleme Yapar?

Diesel Runaway (Ambeleye Kalkmak) Nedir, Ne Yapılmalı?

Diesel runaway olarak bildiğimiz dizel araçlarda görülen bir olaydır. Diesel runaway ya da ambeleye kalkmak terimi motorun devirlenerek kendini yok etmesidir.

Ambeleye Kalkmak (Diesel Runaway) Nedir?

Dizel motorlarda ateşleme bujisi yerine enjektör kullanılmaktadır. Yani dizel motorlarda yakıt sıkıştırılmış hava üzerine püskürtülerek enerjiye dönüştürülüyor. Diesel runaway olayı motora kontrolsüz bir şekilde yakıt gelmesi veya silindirlere sürekli yağ kaçması sonucu meydana gelir. Motor, yağı yakıt gibi algılar ve yakıt olarak kullanmaya başlamasıyla birlikte kontrol edilemeyen çalışmaya sebep olur. Bu durumda kontağı kapatsanız bile motor çalışmaya devam eder ve çok yüksek devirlere çıkmaya başlar. Motor arıza yapana kadar yüksek devirlerde kontrolsüz bir şekilde çalışmaya devam eder.

Anahtarsız Giriş ve Çalıştırma Sistemi Nedir?

Ambeleye Kalkan Motora Ne Yapılması Gerekiyor?

Böyle bir durumla karşılaştığınızda aracın egzoz ve motorundan yoğun dumanlar yükselecek ve motordan çok yüksek çalışma sesleri gelecektir. Bu durumla karşılaşan birçok kişi ilk olarak aracın kontağı kapatıp stop etmek istiyor. Ancak motor, gelen yağı yakıt olarak algıladığı için kontağı kapatıp stop etmek fayda etmeyecektir. Bu durumda havanın kesilmesi veya yakıtın kesilmesi gerekir. Emme manifoldu hava giriş borusu sökülerek manifold girişi bir bezle kapatılabilir. Bir diğer yöntem ise eğer aracınız da manuel ise aracı en yüksek vitese takıp bir anda debriyajı bırakırsanız stop etmesini sağlayabilirsiniz.

Motorun Ambale Kalkmasının Sebepleri

Genellikle bakımı yapılmayan veya yanlış bakım yapılması sonucu araçta oluşan arızalar bu problemin tetikleyebilmektedir.

  • Turbonun yağ kaçırması.
  • Otomobilin yağ yakıyor olması.
  • Orijinal olmayan parçaların kullanılması.
  • Motora kapasitesinden fazla yağ koyulması.

Ambalenin başlıca sebepleridir. Bu durumla karşılaşmamak için araçlarınız bakımını düzenli olarak yaptırmanız önerilmektedir.

Buradan “Araba Markalarının Amblemleri Ne Anlama Geliyor?” inceleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=UmF4z6SaA-I&t=32s

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir