1. Anasayfa
  2. Haber
  3. İkinci el otomobil fiyatları gerilemeye devam ediyor

İkinci el otomobil fiyatları gerilemeye devam ediyor

Bahçeşehir Üniversitesi’nin sahibinden.com verileriyle oluşturduğu ‘Otomobil Piyasası Görünümü’ raporuna göre, şubat ayında ikinci el otomobil fiyatlarında reel düşüş yaşandı.

Abone Ol google-news

ZES Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarında %25 Zam Yapıldı!

İkinci El Otomobil Fiyatları Gerilemeye Devam Ediyor

Ortalama otomobil fiyatı

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibinden.com’da yayınlanan ilanlardan elde edilen verilere dayanarak hazırlanan ‘Otomobil Piyasası Görünümü‘ raporu, ikinci el otomobil piyasasının genel durumu, fiyat trendleri, arz ve talep dengesi, araç sınıfları, yaş grupları ve yakıt türleri bazında detaylı bir analiz sunmaktadır.

Raporda, şubat ayına ilişkin otomobil piyasasındaki önemli değişiklikler ele alınmıştır. Buna göre, şubatta otomobilin reel fiyatında geçen yılın aynı dönemine göre %16,6’lık bir düşüş yaşanmıştır. Bir önceki aya kıyasla ise bu düşüş %5 olarak kaydedilmiştir.

(En Az Arıza Yapan Araba Markaları)

Öte yandan, ortalama satılık otomobil fiyatı geçen yılın şubat ayına göre %39,3 artış göstermiştir. Ancak ocak ayına göre değerlendirildiğinde, ortalama otomobil fiyatı şubatta 855 bin 781 TL seviyesine gerileyerek bir miktar düşüş göstermiştir. Talep tarafında ise, otomobil talep endeksinde ocak ayına göre %4’lük bir artış kaydedilmiştir.

Ortalama otomobil reel fiyatı

Reel satış fiyatlarına bakıldığında ise, bir önceki aya göre %5’lik bir düşüş yaşanmıştır. Enflasyondan arındırıldığında, otomobil ortalama reel fiyatları son sekiz aydır düşüş eğilimindedir. Reel fiyat endeksi, ocak ayına göre %5 azalarak 189 seviyesine gerilemiştir. Yıllık bazda reel fiyat artış oranı da Mayıs ayında %47,9 iken, şubat ayında %16,6’ya gerilemiştir.

Otomobil fiyatlarındaki yıllık artış oranı da ocak ayına göre gerileyerek, yüzde 50,9’dan yüzde 39,3’e düşmüştür. Ayrıca, otomobil talep endeksi şubatta bir önceki aya göre %4 artışla 102,2 seviyesine yükselmiştir. Talep endeksi, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %21,7 daha yüksektir.

Otomobil piyasasındaki canlılık göstergelerinden biri olan satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı %19’a yükselerek 1,3 puan artış göstermiştir. Bu artışın nedeni incelendiğinde, satılık otomobil ilan sayısının %1 azaldığı, satılan otomobil sayısının ise %3,5 arttığı görülmektedir.

Kapatılan ilan yaşı da şubatta kısalma göstermiştir. 2024 yılı şubat verilerine göre, kapatılan ilan yaşı bir önceki aya göre 1,8 gün azalarak 23,3 gün olarak kaydedilmiştir.

Araç sınıfına göre ortalama otomobil fiyatı

Yaş gruplarına göre ortalama otomobil fiyatı

Yakıt türüne göre ortalama otomobil fiyatı

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir