1. Anasayfa
  2. Haber
  3. ÖTV’siz Araçlarda Limit Güncellemesi Talebi Artırdı

ÖTV’siz Araçlarda Limit Güncellemesi Talebi Artırdı

2024 yılı itibariyle malul ve engelli vatandaşlar için araç alımında uygulanan istisna limiti artırıldı, bu da ÖTV muaf kapsamındaki otomobillere olan talebi artırdı. Ancak, limit kapsamına giren özellikle bazı SUV modellerinde araç temini konusunda sorunlar yaşanmaktadır.

Abone Ol google-news

CATL’ın 10 Dakikada 600 km Menzil Sunan Bataryası

ÖTV muafiyetli araç

ÖTV’siz Araçlarda Limit Güncellemesi Talebi Artırdı

Yeni yılda geçerli olacak vergi ve harçlarda yapılan artışlarla birlikte, gelir vergisi tarifesi ve istisna tutarları da belirlendi. Bu kapsamda, malul ve engelli vatandaşlar için araç alımında uygulanan ÖTV istisna limiti arttı. 2023 yılında 1 milyon 4 bin 200 lira olan ÖTV istisnası tutarı, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yüzde 58,46 artarak 1 milyon 591 bin 200 liraya yükseldi.

Bu son düzenleme ile engelli vatandaşların ÖTV muafiyetinden yararlanabileceği otomobillerin kapsamı genişlerken, hangi modellerin bu limit dahilinde satın alınabileceği ve ÖTV muafiyetinin nasıl hesaplandığı önemli hale geldi. Özellikle yüzde 90 veya üzerinde engeli olan yetişkinler ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu’nda (ÇÖZGER) “Özel Koşul Gereksinimi Vardır (ÖKGV)” ibaresi bulunan 18 yaş altı engelliler ÖTV istisnasından faydalanabilir. Yüzde 90’ın altında engeli olanlardan, özel tertibatlı taşıt kullanması gerekenlere kadar çeşitli durumlarda ÖTV istisnası hakkı tanınmaktadır.

Engelli ÖTV İndirimi Hesaplaması:

Engelli ÖTV İndirimi Hesaplaması

Engelli ÖTV indirimi hesaplaması, kişilerin engel derecesine göre aracın vergiler dahil satış fiyatı üzerinden yapılmaktadır. Yüzde 90 ve üzerinde engeli olanlar ÖTV’siz araç alabilirken, diğer engelliler farklı oranlardaki indirimlerden yararlanabilir. Bu hesaplamada, otomobilin vergiler dahil satış fiyatından yüzde 18 KDV oranı çıkartılarak başlanır ve ardından ÖTV bedeli de düşülerek ÖTV muafiyetli fiyat ortaya çıkar. Yüzde 40 ile yüzde 89 arasında engel derecesine sahip olanlar sıfır kilometre bir araç alırken yüzde 26,3’lük ÖTV indiriminden faydalanabilirler.

Elektrikli Arabalarda Isı Pompası Ne İşe Yarar? bilgi için tıklayın.

ÖTV Muafiyetli Alınan Araçları Kimler Kullanabilir?

ÖTV Muafiyetli Alınan Araçları Kimler Kullanabilir

Yüzde 90 ve üzeri malul ve engelli araç sahibinin aracı kullanamaması durumunda, araç sadece araç sahibi engelli kişinin eşi, aynı il sınırlarında ikamet eden birinci dereceye kadar kan ve sıhri hısımları ile kardeşleri, noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen B sınıfı ehliyet sahibi olan bir sürücü tarafından kullanılabilmektedir.

Engel derecesi yüzde 40 ile 89 arasında olan kişilerin, 1 Ocak 2016’dan önce alınmış H sınıfı sürücü belgesine veya üzerinde engelli ibaresi bulunan yeni tip B sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca, ehliyet üzerinde özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi bulunmalı ve araç, kişinin kendi adına tescil edilmiş olmalıdır.

ÖTV Muafiyetiyle Alınan Araçların Satışı:

ÖTV Muafiyetiyle Alınan Araçların Satışı

ÖTV muafiyeti ile alınan araçlar, satın alındıkları tarihten itibaren 5 yıl boyunca satılamamaktadır. Eğer satış yapılması gerekiyorsa, vergi dairesine başvurulmalı ve aracın ÖTV’si hesaplanarak ödenmelidir. Bu işlem tamamlandıktan sonra aracın satışında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Ayrıca, aracın alımından itibaren 5 yıl geçmişse, herhangi bir kısıtlama veya özel vergi ödemesi yapılmadan araç satılabilmektedir. Engelliler için tanınan ÖTV muafiyeti ile araç alım hakkı her 5 yılda bir güncellenmektedir.

Nissan Juke ve Peugeot 2008 Karşılaştırması için tıklayın.

Engelli Vatandaşlar İstediği Aracı Bulamıyor!

Engelli Vatandaşlar İstediği Aracı Bulamıyor

Güncel fiyat listesinden yapılan derlemeye göre, limit kapsamına giren bazı markaların modelleri, ÖTV muafiyeti kapsamında satın alınabilmektedir. Ancak, son dönemde ÖTV muafiyetli araç satın almak isteyen vatandaşlar, özellikle bazı modellerdeki SUV araçları bulmakta zorluk yaşamaktadır. Bazı bayiler, engelli raporuyla otomobil sahibi olmak isteyenleri sıraya yazarken, diğer bazı bayilerin elden para alarak istenilen aracı daha erken temin ettiği öne sürülmektedir. Bu konuda sosyal medya platformlarında birçok şikayet yer almaktadır.

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

“ÖTV’siz Araçlarda Limit Güncellemesi Talebi Artırdı” için bir yorum

  1. Anonim dedi ki:

    Millet bu işi ticarete döküyor. 5 yıl vergi vs yok. Araç alırlen ÖTV yok. Aksine olacaksa da limit düşmeli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir