1. Anasayfa
  2. Otomobil Teknik Bilgileri
  3. 2. El Otomobil Aldıktan Sonra Hangi Bakımlar Yapılmalı?

2. El Otomobil Aldıktan Sonra Hangi Bakımlar Yapılmalı?

İkinci el otomobil almaya karar verdiniz ve noter işlemlerini tamamladınız. Peki ikinci el otomobili aldıktan sonra neler yapmanız gerekenler neler?

Abone Ol google-news

Araba Hangi Durumlarda Tekleme Yapar?

2. el otomobil aldıktan sonra hangi bakımlar yapılmalı?

Aldığınız otomobilin ruhsat ve plaka işlemleri bittikten sonra araç sahibi, ilk olarak aldığı aracın sigortasını, kaskosunu ve aracın bakımlarını yaptırmalısınız. İkinci el otomobil aldıktan sonra hangi bakımlar yapılmalı? Otomobil aldıktan sonra yapılması gerekenler;

Triger kayışı (Triger zinciri) ve diğer kayışların değişimi

2. el otomobil aldıktan sonra hangi bakımlar yapılmalı?

Otomobil aldıktan sonra değiştirilmesi gereken en önemli parça diyebiliriz. İkinci el otomobil alan sürücüler genelde ilk yaptıkları triger kayışını ve diğer kayışları değiştirmek oluyor. Zira triger kayışının kopması motorda çok büyük masraflara neden oluyor.

Triger kayışlarının kullanım ömrü maksimum 3 yıl veya maksimum 100 bin km kullanıldıktan sonra mutlaka değiştirilmelidir. Triger kayışı genel olarak çelik tel, kumaş ve kauçuk bileşenlerinin birleştirilmesi ile yapılır. Bazı kayışlarda karbon fiber, kevlar ve aramid gibi çok daha güçlü malzemeler kullanılabilir. Kayış değiştirme süresini bu malzemelerin kalitesi de belirleyebilir.

Triger kayışı (Triger zinciri) ve diğer kayışların değişimi

Triger zinciri tamamen çeliktir ve çok daha uzun ömürlüdür. Uzun süreli kullanımda triger zinciri dişlilerde aşınma yapıyor, ısı nedeniyle zincirde uzamalar meydana geliyor. Motorda farklı sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Otomobil aldıktan sonra yapılması gerekenler

2. el otomobil aldıktan sonra hangi bakımlar yapılmalı?

Periyodik bakım otomobilin parçalarının doğru bir şekilde çalışmasını sağlayan bileşenlerin kontrolü, gerekli olan ayarların yapılması ve olası problemler çıkarabilecek bölüm ve parçaların kontrol edilmesini kapsayan bir bakım sürecidir. Periyodik bakımda yapılması gerekenler;

Motor yağı değişimi

2. el otomobil aldıktan sonra hangi bakımlar yapılmalı?

Motor içinde bulunan parçaları yağlamak, temizlemek, korumak ve sürtünmeden dolayı oluşan ısı ve aşınmayı azaltmak için kullanılır. Otomobil üreticilerinin tavsiye ettiği yağın türüne ve kat edilen kilometreye (ortalama 10 bin ile 20 bin km) göre motor yağı yılda en az 1 defa değiştirilmelidir. Motor yağı zamanında değiştirilmezse yağ kirlenmeye ve özelliğini yitirmeye başlar. Özelliğini kaybeden motor yağı koruyucu özelliğini yitirmesiyle motor parçalarının aşınmasına sebep olur. 4 litrelik bir motor yağının fiyatı 300 TL’den (kalitesine göre fiyatı değişiyor) başlıyor.

Hava filtresi değişimi

Hava filtresi değişimi

Hava filtresi, motorun yakıtı tepkimeye sokma işlemi için ihtiyaç duyduğu oksijeni (O²) içeren havayı dışarıdan emilmesini sağlayan parçadır. Hava filtresi aynı zamanda dışarıdan gelen havayı temizleme görevini de üstlenir. Hava filtresi genellikle her periyodik bakımda değiştirilir. Hava filtresinin fiyatı ortalama olarak 75 TL’den (marka ve modele göre fiyatı değişiyor) başlıyor. (İnceleyiniz: Hava filtresi nedir?)

Yağ filtresi değişimi

Yağ filtresi değişimi:

Yağ filtresi, yağdaki kirletici maddeleri süzmek için tasarlanmıştır. Motor içinde zamanla oluşabilecek deformasyonlar ve kullanılan yakıtın içindeki kimyasal maddelerin yanması sonucu oluşan kurumun motor yağına karışmasıyla motor yağı kirlenir. Yağ filtresi, kirlenen yağ içindeki yabancı maddeleri temizler. Yağ filtresi genellikle her periyodik bakımda değiştirilir. Yağ filtresinin fiyatı ortalama olarak 100 TL’den (marka ve modele göre fiyatı değişiyor) başlıyor.

Otomobillerde bulunan parçaların görevleri nedir?

Polen filtresi değişimi

Polen filtresi değişimi

Polen filtresi, klima sistemi olan araçlarda dışarıdan süzülen havanın kabin içine aktarılmadan önce filtrelenmesini sağlayan sistemdir. Polen filtresi; hava filtresi, yağ filtresi ile birlikte belirli periyotlarla değiştirilir. Polen filtresinin fiyatı ortalama olarak 80 TL’den (marka ve modele göre fiyatı değişiyor) başlıyor.

Yakıt filtresi değişimi

Yakıt filtresi değişimi

Yakıt filtresi, yakıt (benzin/dizel) içerisinde olabilecek katı pisliklerden süzme işlevi gören parçadır. Yakıt filtresinin fiyatı ortalama olarak 200 TL’den (marka ve modele göre fiyatı değişiyor) başlıyor.

Rot ve balans ayarı

Rot ve balans ayarı

Bağlantı çubuğu olarak da bilinen rot, aracın direksiyon mafsalını ön tekerlekteki rot başına bağlar. Rot ayarı, ön düzen açılarını düzenlemeye denmektedir.

Balans ayarı lastik ve tekerlek düzeneğindeki ağırlığın eşit şekilde dağıtılması için yapılan dengeleme işlemine deniyor.

Antifriz kontrolü

Antifriz kontrolü

Antifriz, sıfır derece ve altında radyatör suyuna katılarak suyun donmasını önleyen kimyasal maddedir. Antifriz, sadece suyun donmasını engellemez, radyatörü ve soğutma sistemini pas ve korozyondan korumak amacıyla da kullanılmaktadır. (İnceleyiniz: Antifriz nedir?)

Akü ölçümü

Akü ölçümü

Akü, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden, istenildiğinde bunu elektrik enerjisi olarak veren cihaz, araçlarda bulunan elektrik enerjisi kaynağıdır. Araçlarda akünün ana görevi motorun çalışabilmesi için gerekli olan marş basma gücünü sağlamaktır. Ayrıca motor çalışmadığında ışık, vantilatör, radyo ve elektronik bileşenler gibi aksesuarlara da güç sağlar.

Lastik kontrolü

Lastik kontrolü

Lastik kontrolünde; hava basıncı kontrolü, şekil kontrolü, hasar kontrolü ve diş derinliği kontrolü yapılmalıdır.

Fren sistemi kontrolü

Fren sistemi kontrolü

Fren, bir aracın hızını düşürmek veya durmak için kullanılan mekanizmayı ifade eder. Fren sisteminin iyi bir şekilde çalışması için elektronik parçalar, fren hidroliği, fren balataları, fren diski gibi parçaların düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Fren sistemi araçlar için hayati bir öneme sahip olurken, arızaları dikkate alınmalıdır. Fren sistemi arızaları istenmeyen kazalara sebep olabilmektedir.

Hortumların kontrolü

Hortumların kontrolü

Araçta bulunan hortumlar düzenli olarak kontrol edilmelidir. Hortumlar uzun süreli kullanıma bağlı olarak veya malzeme kalitesinin kötü olması sebebiyle çatlayabilir. Hortumların çatlaması araçta bulunan sıvıların eksilmesine neden olacaktır.

Aydınlatma sisteminin kontrolü

Aydınlatma sisteminin kontrolü

Araçlarda aydınlatma sistemi, şehir içi veya şehir dışı fark etmeksizin gece sürüşlerinde fark edilebilirlik açısından hayati öneme sahiptir. Aracınızın farlarının, stop lambalarının, sinyal lambalarının ve araçlarda bulunan diğer aydınlatma sistemi elemanlarının doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol edin veya ettirin.

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir