1. Anasayfa
  2. Trafik
  3. Otoyollarda En Sık Gördüğümüz Trafik İşaretlerinin Anlamları

Otoyollarda En Sık Gördüğümüz Trafik İşaretlerinin Anlamları

Yollarda sürücülerin ve yayaların güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan trafik işaretleri ve levhalar, her sürücünün dikkat etmesi gerekir. En yaygın kullanılan trafik işaretleri.

Abone Ol google-news

2024 Trafik Sigortası Bedelleri Güncellendi: İşte Şehirlere Göre En Düşük ve En Yüksek Fiyatlar

Otoyollarda En Sık Gördüğümüz Trafik İşaretlerinin Anlamları

Trafiğe çıkan her sürücünün trafik işaretlerinin anlamları hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Trafik işaretleri hem sürücülere hem de yayalara yönelik anlamlar ifade etmektedir. Trafik levhaları ve anlamları, tasarım ve kullanım esasları ile diğer bazı trafik kontrol elemanlarında söz konusu olan temel esaslara yer verilmekte olup, bu esaslara taşıt trafiğine açık olan tüm kara yollarında uyulması zorunludur.

Sağa (T-1a)/Sola (T-1b) tehlikeli viraj levhası

Sağa/Sola tehlikeli viraj levhası

İleride sağa/sola kıvrılan virajlı (dönemeçli) bir yola yaklaşıldığını bildirir. Bu uyarıyı gören sürücülerin hızlarını azalması gerekir.

Sağa (T-2a)/Sola (T-2b) devamlı tehlikeli viraj levhası

Sağa/Sola devamlı tehlikeli viraj levhası

İleride sağa/sola olmak üzere birbirini takip eden virajlı (dönemeçli) yol olduğunu bildirir. Bu uyarıyı gören sürücülerin hızlarını azalması ve diğer trafik işaretlerine dikkat etmesi gerekir.

Her iki taraftan (T-4a) veya Sağdan (T-4b)/Soldan (T-4c) daralan kaplama levhası

Her iki taraftan veya Sağdan/Soldan daralan kaplama levhası

Bu işaretler, devamlı veya geçici nedenlerle yol kaplamasının her iki taraftan veya sağdan/soldan önlem almaksızın yan yana geçemeyebilecekleri kesimleri belirtmek amacı ile kullanılır.

Sağdan (T-23a)/Soldan (T-23b) ana yola giriş levhası

Sağdan/Soldan ana yola giriş levhası

Sağdan/Soldan ana yola giriş levhası, tek yönlü ve bölünmüş yola katılan yan yollar veya köprülü kavşakların bağlantı yollarına yaklaşıldığını bildirmek için kullanılır.

Buradan “Otomobil Üreticilerinin Kullandığı Kısaltmalar ve Anlamları” inceleyebilirsiniz.

İki yönlü trafik, Dikkat ve Kontrolsüz kavşak trafik işaretleri

İki yönlü trafik, Dikkat ve Kontrolsüz kavşak levhası

İki yönlü trafik levhası (T-19)

Trafiğin iki yönlü işlediği yol kesimlerini bildirir. İki Yönlü Trafik levhası, tek yönlü yol kesiminin geçici ya da sürekli olarak iki yönlü yola dönüştüğü zaman kullanılır.

Dikkat levhası (T-20)

Dikkat levhası ile belirtilen tehlikenin cinsi mutlaka ilave bir panelle belirtilir. Tek başına bir anlamı yoktur. Bu trafik işareti farklı bir işaret ile beraber kullanılır.

Kontrolsüz kavşak levhası (T-21)

Kontrolsüz kavşak levhası, ileride genel geçiş önceliği kuralının yürürlükte olduğu, diğer bir ifadeyle sağdan gelmekte olan araçların ilk geçiş hakkına sahip olduğu ve hızın düşürülmesi gerektiği kontrolsüz bir kavşağa yaklaşıldığını bildirmek için kullanılır.

Ana Yol Tali Yol kavşağı trafik işaretleri

Ana Yol - Tali Yol İşaretlemeleri

Ana yol tali yol kavşağı levhası, bir tali yol kavşağına yaklaşılmakta olduğunu, bu işaretin kullanıldığı yoldaki trafiğin ilk geçiş hakkına sahip bulunduğunu ve tali yoldan yaklaşmakta olan sürücülerin ana yola girmeden önce yol vermelerinin veya durmalarının gerekli olduğunu bildirir.

Tehlikeli eğim iniş (T-3a)/çıkış (T-3b) levhası

Tehlikeli eğim iniş ve tehlikeli eğim çıkış

Tehlikeli eğim iniş/çıkış levhası, tehlikeli olduğu düşünülen iniş ya da çıkış eğimli yol kesimlerini gösterir ve sürücülerin düşük vites kullanmaları gerektiğini bildirir. Bu işaretler aynı zamanda, sürücülerin hızlarını düşürmelerini ve daha dikkatli seyretmeleri gerektiğini bildirir.

Buradan “Otomobil Markaları Ne Zaman Kuruldu?” inceleyebilirsiniz.

Karşıdan gelene yol ver, Girişi olmayan yol ve Taşıt trafiğine kapalı yol trafik işaretleri

Karşıdan gelene yol ver, Girişi olmayan yol ve Taşıt trafiğine kapalı yol levhaları

Karşıdan gelene yol ver levhası (TT-3)

Bu levha, iki yönlü trafik akışının zor ve imkansız olduğu durumlarda ayrıca bazı dar yol kesimlerinde önceliğin karşıdan gelen araçlara ait olduğunu bildirmek için kullanılır.

Girişi olmayan yol levhası (TT-4)

Her türlü taşıt trafiğine yasak olduğunu bildirir. Genelde bu işaretin bulunduğu yolun karşı istikameti tek yönlü bir yoldur.

Taşıt trafiğine kapalı yol levhası (TT-5)

Yolun her iki yönden de taşıt trafiğine kapalı olduğunu bildirir.

Sağa/Sola dönülmez ve U dönüşü yapılmaz levhaları

Sağa/Sola dönülmez ve U dönüşü yapılmaz levhaları

Sağa (TT-26a)/Sola (TT-26b) dönülmez levhası

Sağa/Sola dönmenin yasak olduğunu bildirmektedir. Sağa/Sola dönüşlerin uygunsuz veya trafiği tehlikeye düşürme riskinin olduğu yollarda kullanılır. Sağa/Sola dönüş asli kusur sayılır.

U dönüşü yapılmaz levhası (TT-26c)

U dönüşü yapılmaz levhası, U dönüşü yapmanın yasak olduğunu bildirir. U dönüşü yapmanın uygunsuz olduğu kavşaklarda kullanılır. U dönüşü yapmak asli kusur sayılır.

Yol ver ve Dur levhaları

Yol ver ve Dur levhaları

Yol ver levhası (TT-1)

Yol ver levhası, ana yol-tali yol kavşaklarında, tali yoldan kavşağa yaklaşmakta olan sürücülerin gerekmediği durumlarda kavşakta durmaksızın, anayolda seyretmekte olan araçlara yol vermesi gerektiğini belirtir.

Dur levhası (TT-2)

Dur Levhası, sürücülerin bir kavşağa girmeden önce durarak kavşaktaki bütün araçlara yol vermeleri gerektiğini belirtir. Bu işaret levhası aynı zamanda kontrolsüz bir demiryolu geçidinden geçmeden önce söz konusu olan durma mecburiyetini belirtmek için de kullanılır.

Türkiye’de Kullanılan ve Üretimi Bitmiş Arabalar

Kasisli yol, Kaygan yol, Gevşek malzemeli zemin, Gevşek şev, Yaya geçidi, Okul geçidi, Bisiklet geçebilir ve Yolda çalışma trafik işaretleri

Kasisli yol, Kaygan yol, Gevşek malzemeli zemin, Gevşek şev, Yaya geçidi, Okul geçidi, Bisiklet geçebilir ve Yolda çalışma levhaları

Kasisli yol levhası (T-7)

Kasisli yol levhası, yol üzerinde, taşıtların daha önceki yol şartlarına göre normal hızlarını düşürmedikleri takdirde, taşıtları tehlikeye düşürebilecek hendek, kasis, çukur ve benzeri üst yapı bozuklukları bulunduğunu uyarmak için kullanılır. Yol yapımı nedeniyle kaplama üzerindeki ve köprü giriş çıkışlarındaki kot farkları da bu levha ile işaretlenir.

Kaygan yol levhası (T-8)

Kaygan yol levhası, yol yüzeyinin kaygan olduğu hakkında uyarıda bulunur ve sürücülerin fren yapmamaları, hızlanmamaları ve ani manevralar yapmamaları gerektiğini bildirir.

Gevşek malzemeli zemin levhası (T-9)

Gevşek malzemeli zemin levhası, taşıt yolu üzerinde gevşek malzeme olduğunu ve öndeki araçlardan taş sıçrayabileceğini bildirir. Hız sınırlaması levhalarının ikazlarına uyulur. Takip mesafesi artırılır.

Gevşek şev levhası (T-10)

Gevşek şev levhası, yarma şevinden taşıt yolu üzerine taş ve kaya yuvarlanabileceğini ve/veya kaplama üzerinde taş ve kaya olabileceğini gösterir. Sürücülerin bu işaret ile belirtilen kesime yaklaşırken yavaşlamaları ancak bu kesimde durmamaları ve park etmemeleri gerektiğini bildirir.

Yaya geçidi levhası (T-11)

Yaya geçidi levhası, ileride yaya geçidi olduğu uyarısında bulunur. Hız düşürülmeli. Yaya geçidine dikkatli yaklaşılmalıdır.

Okul geçidi levhası (T-12)

Okul geçidi levhası, okul ya da oyun alanları gibi çocukların sık sık geçtiği yol kesimlerini belirtmek için kullanılır. Bu işaret levhasını gören sürücüler hızlarını düşürmeli ve ani bir duruş için hazırlıklı olmalıdır.

Bisiklet geçebilir levhası (T-13)

Bisiklet geçebilir levhası, bir bisiklet yolunun bu işaretin konulduğu yola bağlandığını ya da bisikletlilerin yol eksenine dik olarak karşıya geçebilecekleri kesimleri belirtmek için kullanılır.

Yolda çalışma levhası (T-15)

Yolda çalışma levhası, ilerideki yol kesiminde yol çalışmasının olduğunu, kaplama üzerinde kir ve/veya çamur nedeniyle yol yüzeyinin kaygan olabileceğini belirtir.

Mecburi yön trafik işaretleri

Mecburi yön levhaları

Sağa (TT-35a)/Sola (TT-35b) mecburi yön levhası

Sağa/Sola mecburi yön levhası, sürücülerin levha üzerinde belirtilen istikameti takip etmek zorunda olduklarını bildirir.

İleri mecburi yön levhası (TT-35c)

İleri mecburi yön levhası sürücülerin levha üzerinde belirtilen istikameti takip etmek zorunda olduklarını bildirir.

İleri ve Sağa (TT-35d)/Sola (TT-35e) mecburi yön levhası

İleri ve Sağa/Sola mecburi yön levhası, sürücülerin levha üzerinde belirtilen istikameti takip etmek zorunda olduklarını bildirir.

Sağa ve Sola mecburi yön levhası (TT-35f)

Sağa ve Sola mecburi yön levhası, sürücülerin levha üzerinde belirtilen istikameti takip etmek zorunda olduklarını bildirir.

İleriden Sağa (TT-35g)/Sola (TT-35h) mecburi yön levhası

İleriden sağa/sola mecburi yön levhası, sürücülerin levha üzerinde belirtilen istikameti takip etmek zorunda olduklarını bildirir.

Araba Markalarının Amblemleri Ne Anlama Geliyor?

Tehlike Uyarı İşaretleri:

tehlike uyarı işaretleri

Trafik Tanzim İşaretleri:

trafik tanzim işaretleri

Duraklama ve Park Etme İşaretleri – Otoyol İşaretleri:

duraklama ve park etme işaretleri, otoyol işaretleri

Bilgi İşaretleri:

bilgi işaretleri

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir