1. Anasayfa
  2. Haber
  3. 2023 Yılında Kış Lastiği Takmamanın Cezası Ne Kadar?

2023 Yılında Kış Lastiği Takmamanın Cezası Ne Kadar?

Havaların soğuması ile birlikte sürücüler, “kış lastiği uygulaması ne zaman başlayacak?” sorusunu araştırmaya başladı. Kış lastiği uygulaması ne zaman başlayacak? Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?

Abone Ol google-news

Otopilotla Giderken Uyuyan Tesla Sürücüsünü Polis Durdurdu!

2023 Yılında Kış Lastiği Takmamanın Cezası Ne Kadar?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği takmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutuluyor. Söz konusu yetki, bakanlıkça valiliklere de devredilebiliyor.

2022 Kış Lastiği Uygulaması Ne Zaman Başlayacak?

Kış lastiği uygulaması her yıl belirli tarihler arasında zorunlu hale getiriliyor. Uygulamaya uymayan araç sahipleri hakkında ise trafik cezası kesiliyor. Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor.

Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor?

Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu her yıl 1 Aralık’ta başlamaktadır. Buna göre, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihlerinde zorunlu olarak kış lastiği kullanması gerekiyor. Aksi takdirde sürücüler trafik cezası ile karşı karşıya kalabiliyor.

Dünyanın En Pahalı Lastikleri ve Fiyatları

Kış lastiği takmamanın cezası?

Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık 2022’de başlayacak ve 1 Nisan 2023’e kadar devam edecek. Kurala uymayan araçların sürücülerine 2022 yılında 1152 lira ceza kesilecek. Söz konusu ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yeniden değerleme oranı (%122,93) çerçevesinde 1 Ocak 2023 itibarıyla 2568 liraya yükselecek.

Kış lastiği zorunluluğu hangi araçları kapsar?

2023 Yılında Kış Lastiği Takmamanın Cezası

Resmi Gazete’de kış lastiği zorunluluğuna yönelik verilen bilgilere göre; kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin; ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin kış lastiği olması zorunludur.

Hususi araçlarda kış lastiği zorunlu mu?

Taşımacılık amaçlı kullanılmayan hususi araçlarda kış lastiği kullanımı zorunlu kılınmamıştır. 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde güvenli ve iyi tutuş sağlayan kış lastiklerinin kullanımının zorunlu tutulmadığı araçlarda da kullanılması tavsiye ediliyor.

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir