1. Anasayfa
  2. Otomobil Teknik Bilgileri
  3. Triger Kayışı Nedir? Ne Zaman Değiştirilmesi Gerekir? Koparsa Ne Olur?

Triger Kayışı Nedir? Ne Zaman Değiştirilmesi Gerekir? Koparsa Ne Olur?

Arabaların motor aksamının en önemli parçalarından biri olan triger kayışı nedir? Triger kayışı hakkında merak edilen detaylar.

Abone Ol google-news

Araba Hangi Durumlarda Tekleme Yapar?

Triger Kayışı Nedir? Ne Zaman Değiştirilmesi Gerekir? Koparsa Ne Olur?

Triger kayışı, motorun güvenliği ve performansı açısından hayati öneme sahip önemli parçaların başında gelir. Triger kayışı “zamanlama kayışı” veya “eksantrik mili kayışı” gibi isimlerle de anılır. Zarar görmesi ya da kopması durumunda motorda telafisi güç arızalar doğurabileceği için triger kayışı, belirli aralıkla kontrol edilmesi gereken ve değiştirilmesi gereken parçalardan birisidir. Bu yazımızda triger kayışının özelliklerini ve kopması durumunda neler yapılması gerektiğini paylaştık.

Triger kayışı nedir? Triger kayışı ne işe yarar?

Triger Kayışı Nedir

Triger kayışı, krank milinde oluşan hareketi eksantrik miline iletmekle görevlidir. Triger kayışı tarafından iletilen hareket, supapların açma kapama hareketine devam edebilmesini sağlar. İçten yanmalı motorlarda, aracın düzgün ve güvenli bir şekilde çalışabilmesi triger kayışına bağlıdır. Triger kayışı, motor soğutma suyunun motora yayılmasının sağlar. Bunun yanında, ateşleme işlemi esnasında bütün silindirlerin ateşlenmesini de kısa süre içerisinde gerçekleştirir.

Triger kayışı kaç km’de değiştirilir ya da kullanım ömrü?

Triger Kayışı kaç km'de değişir?

Triger kayışı, belirli periyotlarla değişen parçalar arasında yer alır. Triger kayışı değişimi ile aracın kullanım ömrünün uzaması ve motorun sağlıklı kalması sağlanır. “Triger kayışı ne kadar sürede yenilenmeli?”, “Triger kayışı kaç km’de değiştirilir?” İki farklı şekilde soruluyor olmasının sebebi, triger kayışının ömrünün iki farklı şekilde belirleniyor olması. Hem kullanım süresine göre hem de kullanıldığı mesafeye göre kullanma tarihi bulunur. Marka ve modele bağlı olarak değişiklik gösterse de triger kayışının kullanım ömrü ortalama 3 yıldır. Bu süre dolduğunda, herhangi bir belirgin hasar görülmüyor olsa bile değiştirilmesi gerekir. Ayrıca yapılan kilometreye göre de triger kayışı değiştirilir. Ortalama olarak 90 bin ile 100 bin km’de bir, triger kayışının değiştirilmesi gerekir.

Otomobil Üreticilerinin Kullandığı Kısaltmalar ve Anlamları

Genellikle kauçuk ve çelik tel/kumaş kuşak malzemeden kompozit bir yapı şeklinde üretilen triger kayışının ayrıca kevlar, aramid ve karbon fiber gibi özel ve dayanıklı malzemelerden üretilen versiyonları da mevcut. Bu ürünler daha dayanıklı bir yapı sunar ve kaymayı önler. Yine de eğer 100 bin km yapılmamışsa bile 3 yılın sonunda sistemi değiştirmek gerekir.

Triger kayışı fiyatı nedir?

Triger kayışı fiyatı nedir?

Triger kayışlarının fiyatı marka ve modele göre değişen tipte üretiliyorlar. Bu sebepten ötürü triger kayışlarının fiyatları 150 TL’den başlıyor.

Triger kayışı ile triger zinciri arasındaki farklar nelerdir?

Ağırlıklı olarak kauçuk malzemeden üretilen triger kayışının dışında triger zinciri olarak adlandırılan bir seçenek daha bulunur. Kayışa göre çok daha dayanıklı ve zincir kopması durumunun çok nadir yaşandığı triger zincirinin bu avantajlarına rağmen daha az tercih edilmesinde bazı dezavantajlar etkilidir.

En Az Yakan Benzinli ve Dizel Araçlar: 100 Kilometrede Ne Kadar Yakıyor?

Uzun mesafelerde çalışan triger zincirinde, dişli aşınması görülür. Bu da belli bir kullanımın ardından miller ile zincir arasındaki hizanın bozulmasına yol açabilir. Triger zincirinin uzaması da yaşanabilecek olumsuz durumlar arasındadır. Bu da “Triger kayışı ses yapar mı?” sorusunu akıllara getirir. Çünkü triger zinciri uzadıkça motor sesine ek olarak belirgin bir ses meydana gelir. Triger zincirini uzun süre gergin tutmak, rayların ve dişlilerin aşınmasına da neden olabilir.

Triger kayışı koparsa ne olur?

Triger Kayışı Nedir? Ne Zaman Değiştirilmesi Gerekir? Koparsa Ne Olur?

Triger kayışının bakımlarının zamanında yapılmaması veya değiştirilmemesi durumunda kopabilir. Triger kayışının kopması sonucu önce bir patlama sesine yakın bir ses duyulur ve ardından motor durur. Supap zamanlaması bozulur, zamanlaması bozulan supaplar kapalı olması gerekirken açık kalır. Açık supaplara pistonlar çarpar, pistonların çarpması sonucunda da dolayısıyla hem supaplar hem de pistonlar hasar görür. Silindir kapağı ve yanma odalarında ise kopan ve çarpan parçalardan dolayı zedelenmeler meydana gelir. Supap ve pistonların ilgili olduğu tüm parçalarda kasmalar meydana gelir ve bu kasmalardan kaynaklı zorlanmalar hasar verir. Hasarlı tüm parçaların değişmesi veya onarım görmesi gerekecektir. Aracınızın triger kayışının kopması durumunda motor kısmında büyük masraflar ortaya çıkaracaktır.

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir