1. Anasayfa
  2. Haber
  3. İkinci El Otomobil Fiyatları Bir Yıl Sonra İlk Kez Düştü

İkinci El Otomobil Fiyatları Bir Yıl Sonra İlk Kez Düştü

Otomobil markalarının son günlerde yaptığı kampanyalar nedeniyle ikinci el araba fiyatları son bir yılda ilk kez düşmeye başladı.

Abone Ol google-news

CATL’ın 10 Dakikada 600 km Menzil Sunan Bataryası

İkinci El Otomobil Fiyatları Bir Yıl Sonra İlk Kez Düştü

Pandemi nedeniyle sıfır araba üretimlerinin durma noktasına gelmesi ve bayilerde araç bulamayan araba alacaklar ikinci el araba piyasasına yöneldi. Bu durum ikinci el araba fiyatlarının artmasına neden olmuştu. Otomobil markalarının son günlerde yaptığı kampanyalar nedeniyle ikinci el araba fiyatları son bir yılda ilk kez düşmeye başladı.

Cardata tarafından paylaşılan verilere göre ikinci el otomobil fiyatları ilk son bir yılda ilk düşüş yaşadı. Sektörden isimler, otomobil fiyatlarının önümüzdeki günlerde daha da düşeceğini öngörüyorlar.

Konuyla ilgili olarak Dünya.com’a konuşan ODD Başkanı Ali Bilaloğlu, satışların beklentilerin altında kalmasıyla ilgili olarak “Türk Lirası’nın değerlenmesi tüketici nezdinde fiyatların düşeceği beklentisini yarattı. Yeni uygulamaya alınan pandemi önlemleri, toplum üzerinde bir miktar moral bozukluğuna neden oldu. Bu da satışlara olumsuz yansıdı. En düşük ÖTV bareminde sadece 5 araç modeli kalınca tüketicinin tercih imkanı son derece kısıtlandı.” ifadelerini kullandı.

Yine Dünya.com’a konuşan ikinci el fiyatlandırma şirketi Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın ise düşüşü şu üç maddeye bağlıyor:

  • 2.el araç satın almak isteyen tüketiciler, geri gelen döviz kuru nedeniyle elindeki dövizi bozdurmaktan vazgeçip aracını satmayı ileri bir tarihe öteledi.
  • Dövizde, ekonomide ve pandemi koşullarında yaşanan stabil olmayan durum tüketicilerin otomobil satın alma kararını “bekle-gör” politikası izlemeye yöneltti. Bu yüzden ikinci el ve sıfır araca olan talep kasımda düştü.
  • Sıfır araç satın alma kararından vazgeçen tüketici, elindeki 2.el aracı takas olarak da kullanmadığı için piyasada arz azaldı.

Buradan “Araba Arıza Lambaları: Araç Gösterge Paneli İşaretleri ve Anlamları” inceleyebilirsiniz.

İkinci El Otomobil Fiyatları İlk Kez Düştü

2.el’deki bu talep azalması fiyatların da düşmesine neden oldu. Yalçın, “Son 1 yıldır yükselen 2.el araç talebi ve fiyatları ilk kez düştü. Ayrıca, uzun zamandır elinde yüksek maliyetli 2.el araç tutan esnaf ve satıcı da bu koşullarda daha fazla stok maliyeti yüküne dayanamayıp fiyatları düşürdü. Kasım ayındaki 2.el’deki fiyat düşüşlerinin ortalama yüzde 6-12 arasında olduğunu gözlemledik” diye konuştu. Yalçın, aralık ayında sıfır araç satışlarında önemli satış ve fiyat kampanyaları olacağı öngörüldüğünden 2.el araç fiyatlarındaki düşüşün aralık ayı sonuna kadar kademeli olarak devam edeceğini öngördüklerini söyledi.

Garenta ve ikinciyeni.com’un Genel Müdürü Emre Ayyıldız, araç almayı düşünenler için doğru zamanların yaklaştığını ifade ederek, “Kurlardaki düşüşün sıfır araç fiyatlarına kampanya olarak yansımasını bekliyorduk, tüketiciler de bu beklentide olduğu için son bir aydır beklemeye geçmişti. Beklendiği gibi de oldu hem fiyat düşüşü hem de faiz kampanyaları birer birer açıklandı. Kurun bu seviyelerde dengelenmesi de bundan sonrası için hem ikinci el hem de sıfır araç alımı için uygun fırsatlar sunmaya başladı” dedi.

Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş, geçen son 3 haftada ikinci el araç pazarında satışların durma noktasına geldiğini dile getirerek, “Pandeminin etkisiyle kısıtlamaların artışı ve faizlerin yükselişi 15 Kasım itibariyle oto alım satımı yapan kurumların satışlarında yüzde 90’a varan düşüşlere neden oldu. Salgın ve getirilen kısıtlamalar sebebiyle vatandaş üzerinde ciddi bir tedirginlik var. Oto alım satımı yapan küçük büyük tüm ticarethanelerin kira, personel gibi giderleri aynı şekilde devam ediyor.

Panik satışlar sebebiyle fiyatlar da ani olarak yüzde 7-8 oranında aşağı çekildiği için, ikinci el oto sektöründe ciddi bir maddi kayıp ile karşı karşıyayız. Sıfır kilometre araçlardaki stok sıkıntısı, pandeminin seyri ve fiyatlarda potansiyel bir yükseliş beklendiğinden, aklı selim tüketicinin aracını yenilemesi ya da yeni bir araç alması için aralık ayı en doğru zaman” diye konuştu.

Buradan “Otomobil Markalarının Amblemleri ve Anlamları” inceleyebilirsiniz.

FacebookInstagramTwitter ve YouTube hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir