1. Anasayfa
  2. Otomobil Teknik Bilgileri
  3. Supap Nedir? Supap Ayarı Nasıl Yapılır?

Supap Nedir? Supap Ayarı Nasıl Yapılır?

Valf olarak da bilinen supaplar motorun yanma odasına gönderilen hava ve yakıtın girişinden ve çıkışından sorumlu parçalara deniyor.

Abone Ol google-news

Araba Hangi Durumlarda Tekleme Yapar?

Supap Nedir? Supap Ayarı Nasıl Yapılır?

Supap nedir: Supap, yay yardımıyla gergin tutulup yatağın düzlemine dik olarak gidip gelme hareketi yaparak bir akışkanın geçişini ayarlamaya yarayan kapağa denir. Supap, boru sistemlerinde gaz veya sıvı, motorlarda ise gaz geçişini kontrol etmeye yarar. Motorlu taşıtların içten yanmalı motorlarında supaplar yakıt-hava karışımının veya sadece havanın motor içine girişini ve yanmış egzoz gazının çıkışını kontrol etmeye yararlar.

Supap Nedir? Supap Ayarı Nasıl Yapılır?

Supap Ayarı Nasıl Yapılır?

Supap ayarına başlamadan önce aracınızın ön tekerini kaldırmanız gerekli. Ardından külbütör kapağını sökün. Supaplar bu kapağın altında bulunuyor.

  1. Supap: Egzoz
  2. Supap: Emme
  3. Supap: Emme
  4. Supap: Egzoz
  5. Supap: Egzoz
  6. Supap: Emme
  7. Supap: Emme
  8. Supap: Egzoz olacak.

Birinci ve ikinci supap tepe noktasına gelene kadar tekerlekleri hafifçe çevirin. Sonrasında sekizinci supapa egzoz, yedinci supapa ise emme ayarı yapılmalı. Bu noktada somunun bir anahtar yardımıyla gevşetilmesi gerekir. Somun üzerindeki vidayı ise tornavida aracılığıyla sıkarak veya gevşeterek senteye getirmelisiniz. Ardından uygun ölçekteki senteyi seçerek supap boşluğuna getirmeniz yeterlidir. Uygun olan boşluk sağlanınca tornavida ile tekrar vidayı sıkabilirsiniz. Bu şekilde tüm supapları bindirme, yani tepe noktasına getirdiğinizde ayarlama işlemini de tamamlamış olursunuz.

Supap Çeşitleri

  • Üstten eksantrikli

Kam mili silindirin üzerine yerleştirilmiştir ve kamdan direkt tahrik alan supaplar görevlerini yaparlar. Günümüzdeki motorların neredeyse tamamı üstten eksantriklidir.

  • Bloktan eksantrikli

Nispeten eski olan bu teknolojide kam mili silindir gövdesinin içine yerleştirilmiştir ve kamdan tahrik alan çubuklar piyano tuşuna benzeyen (külbütör manivelası) çelik parmakları iterek supapları kontrol ederler. Harley-Davidson motosikletlerinin motorlarında bu mekanizmanın motor dışından geçen çubuk yatakları görülebilir. Bu sistemde fazla parça olması ve sürtünmenin artması dolayısıyla artık rağbet görmemektedir.

  • Kamsız

Hiç kam mili olmayan bu sistemde tahrik mıknatıslı bobinler aracılığı ile olur.

Tüm Zamanların En Çok Satılan Otomobil Modeli

Araç Ömrünü Uzatacak Tavsiyeler

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir